Mrkvový dort

 

 Ingredience:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 2 hrnky cukru (dávám 1,5)
  • 1 lžička prášku do pečení
  • 1 lžička sody
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 hrnek oleje
  • 3 hrnky nastrouhané karotky
  • 1 hrnek nastrouhaných vlašských ořechů
  • 4 vejce
  • na krém
    • 2 plnotučné tvarohy
    • 1 pomazánkové máslo
    • 2 vanilkové cukry
    • šťáva z citronu
    • (2 lžíce másla, cukr na dochucení)

Postup:

  1. Mrkev nastouháme najemno. Vyšleháme bílky na sníh. V míse promícháme suché ingredience a pak přidáme žloutky, olej a mrkev. Nakonec zlehka přimícháme sníh.
  2. Těsto vylijeme (bude opravdu husté, tak to moc nejde) do vymazané dortové formy a pečeme na 180 °C. Doba pečení v původním receptu je hodina, ale je to určitě déle.
  3. Během pečení si už můžeme připravit krém. Smícháme všechny ingredience.
  4. Po dopečení dortu postupně vyndaváme ven. Až bude vychladlý, tak ho rozkrojíme a promažeme. Krému je dost i na pomazání stran a nahoře.






Poznámky: Poprvé jsme dort pekli cca hodinku jako v receptu a i podle špejlového testu byl hotový, což se pak ukázalo, že není úplně pravda a museli jsme ho tam ještě na chvíli vrátit a i tak tam měl být déle. Ponaučení pro příště, ale chuťově je super.

Komentáře